Keramički, Kamado, roštilji

Nastali po uzoru na japanske pećnice u kojima se, naravno, pripremao pirinač, keramički roštilji su postali američki proizvod na početku 60-tih godina prošlog veka. Vrlo brzo su osvojili ceo svet.

Najpoznatiji brand-ovi su Kamado Joe, Green Ege i Primo. Vremenom su mnogi počeli da ih kopiraju, a Kinezi su ih možda čak i nadmašili, mada i dalje za keramičke roštilje važi pravilo da im je kvalitet nesporan samo ako nose oznaku  “Made in USA“.  Za nas, u Srbiji, je teško uočiti veliku razliku između navedenih američkih brendova i kineskih kopija. Ali u Srbiji je zadnjih 7-8 godina kupcima važnija cena nego poreklo, pa je moguće da će tako biti i kod kupovine keramičkih roštilja. Međutim, keramički roštilji svakako nisu za svakog, jer cenom,  ipak,  znatno odskaču od prosečnog roštilja kupljenog uglavnom na pijaci. Svako ko misli da su žica iz rerne, dve cigle i ćevapi iz usputnog marketa dovoljni za uživanje u roštiljanju, treba odmah da prestanu čitati ovaj tekst.

Keramički roštilji, upravo zahvaljujući  kvalitetu materijala od kog su napravljeni, postižu svoju multifunkcionalnost. Oni nisu samo neki običan roštilj, već i i krušna peć, pušnica, pećnica  pa i sač!

Mnogi proizvođači daju doživotnu garanciju na keramičke delove, što dovoljno govori o kvalitetu same izrade.

Materijal od kojeg je napravljen keramički roštilj, ali i oblik roštilja, omogućavaju dovoljnu vlagu u unutrašnjosti, pa se svako jelo, koje sprema u njemu neće isušti.

Pečenje na keramičkim roštiljima  je zdravije, hrana sočnija

Pečenjem na roštilju želimo dobiti sočnu hranu. Za sočnost je zaslužna kombinacija masti i sokova u mesu i naravno način pečenja. Ako imamo manje mastan komad mesa, onda računamo na vlagu u mesu koja će se pobrinuti za sočnost. Ako tu vlagu izgubimo, meso će biti tvrdo i suvo, što je neuspeh za svakog majstora roštilja.

Dimljenje

Keramički roštilj ima sposobnost izuzetne kontrole toplote, koja, zajedno sa  ekonomičnom potrošnjom drvenog uglja omogućava do 12-satno pečenje kod niskih temperatura, bez dodavanja drvenog uglja – zato, zapalite keramički roštilj naveče, stavite u njega komad rebaraca, i ujutro će biti pečeno!

Pečenje kod visokih temperatura

Određena hrana treba visoku temperaturu na roštilju, da bi zablistala u najboljem ukusu – na primer stejkovi.  Keramički roštilj može postići temperaturu do 500 stepeni, što je više nego što će vam ikad biti potrebno.

Pečenje kao u pekari

Na keramičkom roštilju možete peći sve što bi inače pekli u pekari – možete ga upotrebiti za pečenje hleba ili pizze – sigurno će biti jedna od najboljih koje ste ikada ispekli.

Keramički roštilj je idealan u pripremi sočnog mesa čak i od manje masnih komada mesa. Zašto? Oblik keramičkog roštilja i njegova izuzetna sposobnost upijanja toplote omogućavaju da za željenu temperaturu roštilja treba manje direktne toplote; ona zbog oblika roštilja kruži kao u pećnici i brže peče hranu. Plinski roštilji trebaju više direktne toplote da ostvare jednaku temperaturu i zbog toga isuše meso. Manje direktne toplote – znači manje isušivanja mesa, a time sočniju hranu.

Pečenje na drvenom uglju – pravi ukus roštilja

Pravi ukus roštilja dobijemo kada se meso kod pečenja aromatizuje sa dimom drveta. Keramički roštilj za pečenje upotrebljava samo drveni ugalj (temperaturno obrađeno drvo), zato se sva pečena hrana može pohvaliti  bogatom, pravom aromom hrane pečene na roštilju.

Prirodne karakteristike drvenog uglja i karakteristike upotrebe keramičkih roštilja :

  • da je roštilj pripremljen za pečenje za samo 15 minuta;
  • za izuzetnu kontrolu temperature uz pomoć kovanog ventila s duplim diskom – okrenete disk i promenite temperaturu;
  • za minimalni otpad – drveni ugalj stvara vrlo malo pepela. Pepeo se skuplja u posudi za ugalj, koju brzo i lako ispraznite, a napola izgoreli ugalj možete ponovo zapaliti i upotrebiti za sledeće pečenje

Fleksibilan sistem pečenja

  • Jedinstveni sistem koji poveća površinu roštilja i omogućava istovremeno pečenje na više temperaturnih zona – istovremena priprema različite hrane za različite načine pečenja:
  • dva puta veća površina za pečenje,
  • pečenje na više temperaturnih zona odjednom,
  • pečenje na više nivoa – povrće i stejkovi,
  • mogućnost dodatne površine za specifično pečenje.

Osim što se roštiljem lako upravlja, lako se i čisti, s obzirom na to da se ovaj keramički roštilj čisti sam. Jednostavno se zagreje do 350 °C i tako u unutrašnjosti izgore čađ, masnoća i ostaci jela.

Da li i dalje mislite da je za dobar roštilj dovoljna rešetka iz rerne i dve cigle?

Autor: Romeo Karanović

3 misli o “Keramički, Kamado, roštilji”

Odgovori