Dekorativni kamen za zidnu dekoraciju

DEKORATIVNI KAMEN ZA ZIDNU DEKORACIJU

 

Odluka oko uređenja zidova u stanu ili kući, obično se svede na postavljanje dekorativnog kamena, dekorativne cigle, tapeta, 3D panela, zidnih tehnika (špatulati, travertino…). Kada, u već namešten i raspoređen stan, treba da uklopite materijal za zidnu dekoraciju, onda morate obratiti pažnju i na stil, oblik, boju, dimenziju, na težinu dekorativnog materijala  zavisno od zidova kakve imate (gips ploče ili pravi zid). Da li ćete uraditi veći ili manji zid u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, pregradni zid između kuhinje i trpezarije ili jedan duži zid u hodniku? To sada zavisi i od novca koji ste odvojili za ovakvu investiciju.

Dekorativni kamen
Dekorativni kamen

Koji je praktičan i ekonomičan materijal, a da ipak izgleda lepo i efektno na zidu? Dekorativni kamen je danas najčešće rešenje, jer je univerzalan, može se koristiti i u modernom i u rustičnom enterijeru, a može se svrstati i u ekonomične materijale. Za jedan zid u dnevnom boravku od 8m2, obično je to deo iza televizora, treba izdvojiti ukupno oko 250 eura za dekorativni kamen, lepak i majstora, tako da to i nije neka cifra. Boje kamena u već opremljenom enterijeru, biramo obično neutralne (bež ili belo) sa malo detalja, jer nameštaj i već postojeće boje zidova u samom prostoru, usmeravaju nas na najčešće i najprodavanije modele, kao što je npr.dekorativni kamen bež, model  Madrid 1 ili bež dekorativna cigla, model Loam Cream.

Održavanje dekorativnog kamena, komplikovano ili ne, skoro je najčešće pitanje svih nas?! Da li se prlja, kako prašinu očistiti, jer je površina kamena ipak neravna? Ja iz iskustva znam da dekorativni kamen nije „magnet“ i ne privlači ništa više prašinu od ostalih zidova i nameštaja u stanu. A kada deca slučajno ili namerno zaprljaju kamen prljavim rukicama, uzmete čistu i vlažnu krpu i obrišete, možete čak oprati i malom četkicom ili četkicom za zube i čistom vodom.  Dekorativni kamen je bojen u celosti i takav izliven u kalupe, tako da ne strahujete da ćete mu brisanjem i pranjem  skinuti boju.

Ukoliko, ipak, želite dekorativni kamen da stavite u kuhinju, i to između kuhinjskih elemenata, sve sa led padajućom rasvetom iz gornjih elemenata, da bi celokupan dojam kuhinje izgledao kao „Space Shuttle“, onda se preporučuje premaz za zaštitu kamena. To je zaštitni lak za impregnaciju kamena, koji ne dopušta da kamen upije masnoću, razne tečnosti  i mrlje od prskanja u kuhinji. Jedino što u tom slučaju kamen dobije blagi sjaj na sebi, ali ste zato sigurni da će vam kamen ostati zaštićen bilo da ga postavite u kuhinji ili na drugim mestima, koja su isto tako izložena zaprljanju (fasada, šank, hodnik).

Da bi efekat dekorativnog kamena na zidu bio potpun, ne smemo zaboraviti i dobru dekorativnu rasvetu. Svetlost direktno usmerena na kamen, istaknuće i upotpuniti njegovu celokupnu strukturu. Često se kupci odlučuju da od gips ploča urade, kao okvir oko kamena,  i u njega ubace led rasvetu u crevu, to je kao skrivena rasveta koja lepo izgleda estetski, ali ne ističe u potpunosti  tu lepotu kamena , jer nema direktno usmerenu svetlost na sam dekorativni  kamen. Završna obrada kamena je mat, u većini slučaja to se i traži, ali obično mi žene, želimo malo šljokica po kamenu, ako može, da mu malo izgled vuče na prirodan mermer, koji , eto tako, diskretno svetluca i presijava se, ali neeee puno, da ne bude kičerica. I za taj slučaj imamo rešenje, prozirni premaz sa srebrnim ili zlatnim šljokicama Taika Stardst Silver/Gold. Zalepljen kamen se isprska tom tečnosti iz kompresora i eto, rešen i efekat svetlucavog mermera.

Jedna misao o “Dekorativni kamen za zidnu dekoraciju”

  1. odlican tekst, dekorativni kamen je prava stvar, mnogi ga izbegavaju u unutrasnjostima prostorija, plase se hladnoce, ali ti strahovi su bez razloga, Prirodni kamen je plemenit materijal koji daje izuzetnost svakom enterijeru

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.